bezienswaardigheden


Algemeen
De natuur in de directe omgeving van het dorp is het mooiste wat Elsloo bezoekers te bieden heeft. Natuurgebieden De Schaopedobbe en De Stobbepoele zijn lopend goed te bereiken. Op fietsafstand ligt Nationaal Park het Drents Friese Woud. Tot de natuur van het dorp hoort ook het essenlandschap in de directe omgeving van buurtschap Tronde. Elsloo beschikt over vier rijksmonumenten. Dat zijn de Hervormde Kerk, de Klokkenstoel, de Vesuviustjasker in Tronde en een oude boerderij op de Hoofdweg. Op meerdere plaatsen staan er gemeentelijke kunstwerken.

Natuur
Het rijkste bezit van het dorp is de groene omgeving en de indrukwekkende schoonheid van een aantal natuurgebieden in de directe omgeving.  De Schaopedobbe en de Stobbepoele liggen op loopafstand en het Drentse-Friese Woud, de Diakonievene en de Dellebuursterheide zijn op de fiets goed te bereiken.

-Natuurgebied de Schaopedobbe
Natuurgebied de Schaopedobbe is een relatief klein, maar wel bijzonder fraai natuurgebied in de directe omgeving van het dorp. Het natuurgebied is via de ingang aan de Kloosterweg, maar ook via de ingang aan de Peperstraat lopend te bereiken. In het broedseizoen is een gedeelte van het natuurgebied voor bezoekers niet toegankelijk. Het natuurgebied is eigendom van it Fryske Gea. Kijk voor meer informatie over dit bijzondere natuurgebied op de website van it Fryske Gea zelf.

-Natuurgebied de Stobbepoele
Vlak bij Elsloo ligt natuurgebied de Stobbepoele. Een gedeelte (7,8 ha) van het gebied is eigendom van IJsclub “De Oefening”. Aan de rand van het natuurgebied staat Watermolen de Tjasker.
stobbepoel elsloo verkleind.jpg - 369.98 KB 
natuurgebied de Stobbepoele

-Het essenlandschap in de omgeving van Tronde   
Het essenlandschap rond Tronde bestaat uit meerdere essen met karakteristieke landschappelijke kenmerken. De essenstructuur is in de loop der jaren o.a. door ruilverkavelingen en de aanplant van een robinia productiebos steeds moeilijker herkenbaar geworden.
essenlandschap.jpg - 324.69 KB
essenlandschap bij Tronde

Architectuur 
Volgens de Gemeentelijke monumentenlijst heeft Elsloo 4 rijksmonumenten.  Dat zijn:

-de Hervormde Kerk aan de Hoofdweg 
De hervormde Kerk van Elsloo is in 1914 gebouwd naar een ontwerp van architect J. Meek. In 2012 werd door Plaatselijk Belang Elsloo en Tronde een brochure uitgegeven over de historie van de Hervormde Kerk. De brochure staat in de digitale boekenkast van deze website. Klik als u de brochure wilt bekijken op brochure.  Voor afspraken over een bezichtiging van de kerk kunt u contact opnemen met leden van de Kerkenraad. Achter de kerk ligt de oude begraafplaats. Op die begraafplaats liggen een aantal graftrommels die in 2017 met een donatie uit het Fonds Ooststellingwerf werden gerestaureerd.
kerk.jpg - 644.59 KB
hervormde kerk Elsloo
 
-de Klokkenstoel naast de Hervormde Kerk    
Naast de Hervormde Kerk staat een monumentale Klokkenstoel die in 1987 in opdracht van de 'Restauratiecommissie Klokkenstoel Elsloo' door het werkvoorzieningsschap 'Zuid Oost Friesland' werd vervaardigd.  In 2017 kreeg de klokkenstoel een onderhoudsbeurt en werd opnieuw geschilderd. De klokken worden dagelijks door vrijwilligers geluid. Het is een gewoonte die door de inwoners van het dorp zeer wordt gewaardeerd.

-Watermolen de Tjasker in natuurgebied de Stobbepoele 
In natuurgebied de Stobbepoele staat een paaltjasker die rond 1900 werd gebouwd en in 1978 door de Vesuviusclub van Elsloo werd gerestaureerd. In datzelfde jaar kreeg Stichting De Fryske Molen de molen in eigendom. De tjasker wordt gebruikt om water in het natuurgebied De Stobbepoele rond te malen.  's Winters wordt de molen gedeeltelijk afgebroken en opgeslagen.
tjasker1.jpg - 290.71 KB
watermolen de Tjasker

-boerderij op Hoofdweg 54a. 
De boerderij is tussen 1800 en 1850 gebouwd en particulier eigendom.

Elsloo heeft geen Gemeentelijke monnumenten.

Kunst
Het kunstaanbod in het dorp Elsloo bestaat uit:
 
-Drie gemeentelijke kunstwerken
In Elsloo staan 3 gemeentelijke kunstwerken. De kunstwerken maken onderdeel uit van het project Kunstwerken aan de weg uit 2007 en zijn in het kader van dit project voorzien van informatiebordjes. De bordjes werden in 2014 vervangen en geactualiseerd.

 Kunstwerk  Locatie  Vervaardigd in:
 Vervaardigd
 door:
 Toelichting
 De 
 Samenwerking
 Portingaweg  1989
 Maaike Klein
 r.v.s. panelen op stenen
 ondergrond met
 symbolische betekenis
 ’ t Lammetje  Toegangspad
 Meester  K.J.
 Dijkstraschool
 1964
 Klaas van Dijk
 Bronzen beeldje van een
 omkijkend lammetje
 Turnende
 kinderen
 Buitenmuur gymzaal
 van de Meester K.J.
 Dijkstraschool
 1968
 Klaas Prenger
 Houten wandversiering
 van een kind met een
 hoepel en een kind  met
 een bal

lammetje 1.jpg - 855.13 KB
kunstwerk 't Lammetje
 
-Het oorlogsmonument aan de Kloosterweg
Halverwege de Kloosterweg bij de ingang van het natuurgebied de Schaopedobbe staat sinds 25 april 2003 een gedenkteken ter herinnering aan de gevangenen van werkkamp “De Landweer”. Het monument werd onthuld door Ben Pijnappel uit Amstelveen. In 1942 werden de gevangenen uit dit kamp via kamp Westerbork overgebracht naar de gaskamers van Auschwitz en Sobibor. De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Stichting Joodse Werkkampen in Friesland en Drenthe. Het beeld is ontworpen door leerlingen van het Friesland College. Het monument bestaat uit twee gebogen betonnen palen met een glasplaat ertussen. 

Op de glasplaat staat onderstaande tekst van Jacqueline van der Waals aangebracht:

GEEF MIJ DE MOED OM ONRECHT TE ONDERKENNEN
OOK WAAR 'T DOOR EEUWEN VAN GEBRUIK GEWETTIGD WORDT,
OOK WAAR DE MACHT, HET WEG TE NEMEN, SCHORT.


Tijdens de aanleg van het fietspad langs de Kloosterweg in 2013 is het gedenkteken enige meters verplaatst en is bij het monument een bank geplaatst.

-Het Standbeeld Door en Voor
In 2012 schonk Vesuviusclub Elsloo het kunstwerk Door en Voor aan het dorp. Het bronzen beeld werd op 1 december 2012 onthuld. Het kunstwerk is vervaardigd door kunstenares Jacky Japink die in 2013 overleed en in Elsloo woonde. Het beeld Door en Voor werd gemaakt naar een door Vesuviusclub Elsloo gemaakt ontwerp. In het beeld zijn de handafdrukken verwerkt van een groot aantal dorpsvrijwilligers. Het beeld is bedoeld als eerbetoon aan de vele vrijwilligers en symboliseert de inzet die vrijwilligers aan de leefbaarheid van het dorp leveren.  Bekijk filmopnames van de onthulling van het monument via de menu optie films van deze website. 
vesuviusbeeld 1.jpg - 422.60 KB
Het standbeeld 'Door en Voor'

-Hein Mader beelden.
In 2017 en 2018 zijn er diverse beelden van kunstenaar Hein Mader in Elsloo geplaatst. Het plaatsen van Hein Maderbeelden was een gemeentelijk project. Ook in andere dorpen in de gemeente staan beelden van Hein Mader. De beelden maken deel uit van een Gemeentelijke Beeldenroute die is uitgezet n.a.v. Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. De Hein Mader buitenbeelden staan op de Horstlaan en in Tronde. Verder staat er Hein Mader binnenbeelden in 't Anker, in de tuin van B&B Janneke aan de Hoofdweg en bij Miniicamping d'Elf Ieken aan de Butenweg.
 

Sponsors elsloo-fr.nl

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10